PDV nadoknada poljoprivredniku

Categories: Porezi i poreski sistem

Po Zakonu o Porezu na dodatu vrednost član 34. stav 1. poljoprovrednik ima pravo na PDV nadoknadu pod uslovom ako su isunjeni svi zakonom propisani uslovi.

Saglasno ovoj odredbi obveznik PDV-a koji otkupi poljoprivredne proizvode od poljoprivrednika ima obavezu da poljoprivredniku na ime PDV nadoknade isplati u gotovom ili preko računa PDV u iznosu od 5% od vrednosti otkupljenih proizvoda. Za isplaćenu vrednost PDV-a obveznik izdaje poljoprivredniku priznanicu sa tačnim iznosom PDV-a koji mu je isplaćen. Na osnovu te priznanice obveznik PDV-a ima pravo da tu nadoknadu isplaćenu poljoprivredniku iskoristi kao prethodni PDV i odbije od ukupnog iznosa PDV-a koji treba da plati u tom obračunskom periodu.

Poljoprovrednikom koji ima pravo na PDV nadoknadu po osnovu prometa poljoprovrednih i šumskih dobara, samtara se svako fizičko lice koje nije obveznik PDV-a, a koje je, shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak građana, obveznik poreza na prohode od poljoprivrede i šumarstva na osnovu katastarskog prihoda.

_________________________________________________________________________________

Napisala: Sonja Malko

Author: Sonja Malko

Ostavite odgovor